Jak ugotować perfekcyjne jajko w koszulce?
Jak osiągnąć i utrzymać idealną temperaturę wody w garnku 90ºC – 95ºC?
Woda wrze w temperaturze 100ºC: kiedy woda osiągnie tę temperaturę, w garnku będzie „wrzało” od dużej ilości bąbelków. Aby utrzymać temperaturę 90ºC – 95ºC, upewnij się, że dno garnka stale bulgocze, ale nadal możesz widzieć podstawę garnka. Pęcherzyki powietrza odrywają się od powierzchni dna i ścianek garnka i delikatnie unoszą się ku powierzchni. To jest najlepszy moment na włożenie do garnka foremki z jajkiem.
Czy czas gotowania może się różnić?
Tak, czas może się różnić w szczególności od wielkości jajka. Małe jajko ugotuje się szybciej niż większe.
Czas będzie się również różnić w zależności od początkowej temperatury, w której znajduje się jajko. Świeże jajko z lodówki będzie potrzebowało trochę więcej czasu niż jajko w temperaturze pokojowej.
Podobnie czas wydłuży się jeśli jajko będzie gotowane w temperaturze niższej niż 90ºC.
Dlaczego foremka nie unosi się na wodzie?
Jeśli foremka z jajkiem nie unosi się na wodzie, oznacza to, że nie jest prawidłowo zamknięta.
Co zrobić jeśli jajko przykleja się do foremki?
Aby jajko się nie kleiło można przed użyciem posmarować foremkę tłuszczem np. olejem lub po prostu wyjąć ugotowane jajko z formy za pomocą łyżki.
Co zrobić jeśli podczas otwierania foremki jajko nie jest wystarczająco ugotowane?
Możesz ją zamknąć i ponownie włożyć do wody. Ważne jest, aby upewnić się, że nie jest to nadmiar wody: czasami może to wprowadzić w błąd.