Jak piec w formie silikonowej?
Formy silikonowe są dostępne w sklepach z akcesoriami do pieczenia już od dawna. Mimo to wciąż nie darzymy ich nadmiernym zaufaniem. Tymczasem, pieczenie ciast oraz pieczywa w odpowiednio zaprojektowanych i wykonanych formach silikonowych przynosi niesamowite rezultaty. Jak piec w formie silikonowej, żeby ciasto było pyszne?
Sekretem dobrego wypieku jest dobrej jakości forma. Decydując się na formy silikonowe powinniśmy sprawdzić z jakiego materiału zostały wykonane i czy jest to silikon przeznaczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, jak również wysokimi temperaturami. Zdecydowana większość markowych form silikonowych to rozwiązania wykonane z dobrego surowca, które gwarantują bezpieczeństwo wypieku oraz wysoki komfort użytkowania.
Forma silikonowa w piekarniku
Nie wszyscy producenci form silikonowych mówią o tym głośno, ale są to rozwiązania, których nie powinniśmy eksponować na bezpośrednie źródło ciepła. Co to oznacza? W praktyce piekąc w formach silikonowych musimy pamiętać o tym, żeby wypieku nie ustawiać bezpośrednio pod grzałką. Standardowo zaleca się korzystanie z niższych półek w piekarnikach. Takie umieszczenie ciasta zapewni jego prawidłowe, równomierne wypieczenie, jednocześnie zapobiegając nadmiernemu przegrzewaniu się formy. Warto również pamiętać, że formy silikonowe nie nadają się do pieczenia w funkcji „grill”. Poza tym, nasze wypieki możemy bez obaw piec w dedykowanych temperaturach.
Nowe formy silikonowe mogą wymagać natłuszczenia przed pierwszym pieczeniem, jednak podczas kolejnych zastosowań można je użytkować nie smarując formy tłuszczem i nie wysypując tartą bułką.
Wykładanie i krojenie ciasta
Wielu użytkowników tradycyjnych form do pieczenia przywykło do tego, że ciasto przed wyłożeniem należy „okroić” ostrym nożem. W przeciwnym razie przypieczone fragmenty uniemożliwią jego wyjęcie. W przypadku formy silikonowej ta praktyka jest nie tylko zbędna, ale i bardzo ryzykowna. Renomowane marki odradzają użytkowanie ostrych narzędzi, zarówno w przypadku kojenia, jak i mycia form silikonowych. Wyjątkiem są silikonowe tortownice z ceramicznymi spodami, na których możemy rozkrajać ciasto bez obaw o uszkodzenie spodu.
Czyszczenie i pielęgnacja
Osoby, które kochają piec i nienawidzą mycia blach z pewnością ucieszy wiadomość, że formy silikonowe nadają się do mycia w zmywarce. Oczywiście nie wszystkie, dlatego jeśli zależy nam na takim udogodnieniu warto zweryfikować tę opcję jeszcze przed zakupem. Formy silikonowe możemy również myć ręcznie. Jako, że ciasto do nich nie przywiera ich mycie jest proste i szybkie. Po umyciu formę należy pozostawić do wyschnięcia lub osuszyć ręcznikiem.